26-11-12

Winterplan Brussel 2012-2013

Homeless.jpgWINTERPLAN IS DRUPPEL OP HETE PLAAT

Samu Social verdeeld over nieuwe maatregelen voor daklozen

BRUSSEL

Het nieuw winterplan wordt positief onthaald bij Samu Social, de Brusselse daklozenorganisatie, maar op lange termijn lost dit niets op. Samu Social is tevreden met de 300 extra plaatsen die de federale overheid heeft vrijqemaakt, al ontbreekt er volgens hen vooral een visie op lange termijn. “Het probleem van de daklozen in Brussel wordt namelijk niet opgelost door hen enkel een tijdelijk dak boven het hoofd aan te bieden”, klinkt het.

De strenge winter van vorig jaar zorgde in Brussel voor doemscenario’s toen bleek dat honderden daklozen in de vrieskou sliepen. Heel wat daklozen moesten overgebracht worden naar Molenbeek of zelfs naar de kazerne in Bevekom. Het nieuwe winterplan, dat 300 extra plaatsen voorziet in het oude RVA-gebouw van Sint-Gillis, moet hier paal en perk aan stellen.

Samu Social is dan ook tevreden over de extra opvangmogelijkheden, maar volgens de organisatie zijn de problemen daarmee niet van de baan. “Exacte cijfers hebben we niet, maar wij schatten dat er minstens 2.500 mensen op straat leven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, zegt Pascale Peraita van Samu Social. “Daarom is het zeker al goed nieuws dat we in noodsituaties kunnen beschikken over het oude RVA-gebouw. Maar de daklozen hebben naast opvang vaak ook specifieke begeleiding van bijvoorbeeld dokters of psychologen nodig.”

Samu Social heeft zo’n honderd mensen in dienst die instaan voor de begeleiding en het onthaal van de Brusselse daklozen. “Maar dit is in noodsituaties niet voldoende”, aldus Peraita. “We zijn nu volop bezig met de rekrutering van dokters, verplegend personeel, psychologen en sociale werkers. »

Vrouwen en zieken

De laatste jaren heeft Brussel bovendien te kampen met twee nieuwe fenomenen. « Het aantal alleenstaande dakloze vrouwen is drastisch verhoogd naar een duizendtal. Daarom willen we in het RVA-gebouw een verdieping enkel en alleen voor vrouwen reserveren, want zij hebben vaak specifieke begeleiding nodig”, klinkt het. “Ook het aantal thuislozen met medische problemen neemt sterk toe. Ze minimaliseren hun gezondheidsproblemen vaak en lijken geen belang meer aan hun lichaam te hechten, ook al komen ze pas uit bet ziekenhuis. Aandoeningen waar we regelmatig mee te maken krijgen zijn tandproblemen, schurft en ademhalingsziekten, maar ook infectieziekten zoals HIV, tuberculose en hepatitis. Als deze mensen niet de juiste begeleiding krijgen, wordt het gevaarlijk.”

Volgens de daklozenorganisatie zijn de extra plaatsen zeker een goed begin, maar moet er een visie op lange termijn uitgewerkt worden. Bij het kabinet De Block zijn ze momenteel volop bezig met een federaal armoedeplan. “Het plan ‘Strijd tegen dakloosheiden slechte huisvesting’ moet er onder meer voor zorgen dat we op termijn aan daklozen een vaste verblijfplaats kunnen aanbieden”, klinkt het. “Onze uiteindelijk bedoeling is om mensen uit de handen van Samu Social te halen en weer naar huis te brengen. Er zijn plannen om dergelijke projecten voor te stellen in Brussel en vier andere grote steden, maar er staat nog niets concrete op papier.”


Kenny HENNENS

Het Laatste Nieuws

Jeudi 4 octobre 2012

P.21

http://www.yvanmayeur.be/index.asp?id=836

17:54 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Winterplan Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.