21-10-12

Joëlle Milquet's vrienden doen aan vriendjespolitiek

Cédric Visart de Bocarmé.jpg

'Kabinetschef Milquet doet ongestoord aan vriendjespolitiek'

2.1.2012

Ben je procureur-generaal en doe je aan vriendjespolitiek? Niet erg! Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (franstalige christen-democraten) op de aanstelling van Cédric Visart de Bocarmé. De aanstelling gaat regelrecht in tegen het advies van de Hoge Raad van Justitie (HRJ).

Visart de Bocarmé is een volbloed christendemocraat, want hij was al eerder kabinetschef voor Melchior Wathelet  (vlaamse christen-democraten) en Stefaan De Clerck (vlaamse christen-democraten). In 2004 werd hij procureur-generaal van Luik en volgens de Hoge Raad van Justitie heeft hij toen een serieuze uitschuiver gemaakt: hij gaf een voorkeursbehandeling aan advocaat Paul Madoux, die vervolgd werd vanwege valsheid in geschrifte en verduistering. De procureur-generaal stelde de advocaat onterecht buiten vervolging. In mensentaal heet dit vriendjespolitiek.

De HRJ is duidelijk niet opgezet met de benoeming van Visart de Bocarmé. In 2009 adviseerde de raad om geen procureurs uit te sturen naar kabinetten buiten Justitie, maar voor Joëlle Milquet is dat geen probleem. Ze negeert gewoonweg alle adviezen: "Voor mij is de komst van Cédric een extra troef. Bovendien is dat verbod op detachering naar kabinetten nog niet in een wet omgegoten dus dat is geen probleem voor mij."

Maar misschien kijkt Joëlle niet langer als haar neus lang is, want de HRJ laat weten dat zijn aanstelling een praktisch probleem geeft. Wanneer de kabinetschef de minister vervangt bij bepaalde vergaderingen heeft hij een zogenaamde 'vrijstelling van bevoegdheidverklaring' nodig. De kans is groot dat hij die niet krijgt met zijn voorgeschiedenis en dus nutteloos op zijn kabinet moet blijven hangen. Met een loon van 100.000 euro per jaar en een dienstauto kan dat wel tellen... (AN) 

Foto: Cédric Visart de Bocarmé

http://www.clint.be/actua/politiek/kabinetschef-milquet-d...

---

De strijd tegen de corruptie is geen prioriteit voor de regering-Di Rupo

30 mei, 2012

"De strijd tegen de corruptie is geen prioriteit voor de regering-Di Rupo. En op het vlak van integriteit bengelen de openbare diensten, de politieke partijen en het parlement onderaan." Dat stelt de internationale anti-corruptie-organisatie Transparency International in een rapport over België dat zopas werd voorgesteld.

"De strijd tegen de corruptie staat niet in het regeerakkoord en niet in het Nationaal Veiligheidsplan. België mist een geïntegreerd integriteitsbeleid, er zijn wel wetten maar ze worden niet toegepast", zo luidt het. De beste score halen de parlementaire ombudsmannen, het Rekenhof, de diensten die de verkiezingen beheren en de media. Het slechtst scoren de openbare diensten, de politieke partijen en het parlement.

TI heeft een reeks aanbevelingen.

* Zo moeten er ethische codes komen voor ministers, leden van kabinetten en parlementsleden. Er is ook een duidelijke taakverdeling nodig tussen de ministeriële kabinetten en de administratie.

* Er is te weinig geld voor de strijd tegen de economische en financiële delinquentie.

* Er moeten straffen komen voor ambtenaren die misdrijven die ze kennen niét aangeven.

* De commissie die de verkiezingsuitgagen controleert mag niet uitsluitend uit parlementsleden bestaan.

* Alle politieke partijen moeten hun rekeningen volledig op hun website publiceren.

* Er is één "ombudsloket" nodig om de versnippering van ombudsmannen tegen te gaan. Burgers zouden zich dan tot dat loket kunnen wenden.

* Het anticorruptie-orgaan Hoog Comité van Toezicht moet opnieuw worden opgericht.

http://www.vandaag.be/binnenland/98236_strijd-tegen-corru...

21:22 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Brussel, Joëlle Milquet, vriendjespolitiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.