08-09-12

Gas boetes Brussel: Aktie tegen politieke repressie

chenge.the.world.jpg

Actie tegen GAS (Gemeentelijke Administratieve sancties) : stop de repressie tegen politieke contestatie !

Tijdens het voeren van een actie om de wantoestand waarin mensen zonder papieren zich in ons land bevinden, werd in april het balkon van het PS-hoofdkwartier bezet. 6 Jonge militanten hebben recent naar aanleiding van deze actie een GAS-boete van de stad Brussel gekregen. Deze boete kan oplopen tot 250 euro per persoon.

Vandaag hebben er naar aanleiding van deze penalisatie een 30-tal manifestanten voor de poort van de administratie van de stad Brussel geprotesteerd. Ze eisen de annulatie van deze administratieve boete, maar vroegen ook met klem deze arbitraire vorm van penalisatie in de toekomst niet meer toe te passen.

Naast het feit dat de gepenaliseerde actievoerders de aanklacht van « verstoring van de openbare orde » contesteren (wat hen wordt verweten) , willen de jongeren tevens het veralgemeende gebruik van de GAS-boetes om manifestanten af te schrikken, aankaarten. Deze penalisering van het opkomen voor de eigen mening, maakt elke vorm van contestatie onmogelijk. We zien vandaag te Brussel steeds meer voorvallen waarbij de gemeentelijke autoriteiten activisten vervolgen d.m.v. zware beboeting.

Deze manier om mensen de mond te snoeren en -in het bijzonder jongeren- af te schrikken om zich politiek uit te drukken, is ontoelaatbaar en verhindert zichtbaar het democratisch debat.

De actie stelde dus deze praktijk aan de kaak d.m.v. van een spandoek en een korte toelichting, erop gericht om de burgers te sensibiliseren die het gebouw binnen en buiten gingen. « Ceci n'est pas une opinion, Dit is geen opinie », stond er op het spandoek te lezen. De onderliggende bedoeling was duidelijk : tegenover de gemeentelijke macht lijkt het beter om er maar geen dissidente mening op na te houden.

http://chengetheworld.be/nl/artikels/actie-tegen-gas-geme...

21:36 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, aktie, Brussel, GAS boetes, politieke repressie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.