08-06-12

Sharia4Belgium: Update 7.7.2012

kloosterzuster.jpgDe eerste 10 Google-bladzijden over 'Sharia4Belgium' zijn bijna uitsluitend gevuld met artikels of persberichten die oproepen om Sharium4Belgium en 'andere extremistische verenigingen' te verbieden en van het internet te verwijderen.
 
Nadat premier Di Rupo (PS), Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), N-VA-voorzitter Bart De Wever en Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) pleitten voor een verbod van Sharia4Belgium, loofde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter bij wijze van 'ludiek aktie' een premie van 250 euro uit voor wie een boerka spot en aangeeft bij de politie.
 
Zoals hij in maart 2012, tesamen met het extreem-rechtse Vlaams Belang en haar zusterpartij binnen de Vlaamse Regering (NV.A) reeds deed, riep Alain Winants, administrateur-generaal van de Belgische Staatsveiligheid, weer op om Sharia4Belgium 'te verbieden'.
De Belgische regering onder druk zetten en inmenging in staatszaken valt echter niet onder de opdrachten en bevoegdheden van de Belgische Staatsveiligheid.
 
De VRT-nieuwsdienst wees vandaag op een 'eventueel verbod' van Sharia4Belgium.
De nieuwsdienst zegt niets over het incident van de vrouw in boerka met twee leden van de Belgische Staatsveiligheid dat aanleiding vormde tot de oproep van Sharia4Belgium om te protesteren voor het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek.
 
Na haar toegeving aan de eis van het Vlaams Belang om Sharia4Belgium te verbieden, ging justitieminister Turtelboom vandaag in op het oude voorstel van het Vlaams Belang, de NV.A en de Belgische Staatsveiligheid om de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium, af te nemen (en naar Marokko terug te sturen). Het is niet de eerste keer dat Turtelboom de indruk geeft dat zij  het programma van het Vlaams Belang wil uitvoeren...
 
Onder de zoekterm 'Vlaams Belang Sharia4Belgium' vindt men via de zoekrobot Google  informatie waarin ondermeer de rol van het Vlaams Belang wordt belicht.  Het is duidelijk dat deze partij met haar voortdurende provocaties, voortgaat met haat en onverdraagzaamheid te prediken.
 
De progressieve advocaten van Progress Lawyers Network, zijn tegen een verbod van Sharia4Belgium. Omdat men zo'n verbod altijd in algemene termen moet formuleren, vreest de Antwerpse advocaat Raf Jespers dat de wet achteraf kan worden misbruikt tegen politieke opposanten.

Jespers stelt dat 'verdachte' organisaties momenteel al perfect in de gaten worden gehouden door de staatsveiligheid met de Bim-methoden (methoden zoals observatie, infiltratie, telefoontap). 'Ze kunnen ook vervolgd worden op basis van bestaande strafwetten, zoals dat gebeurt met Sharia4Belgium-voorman Fouad Belkacem', stelt Jespers die één van de weinigen blijkt te zijn die de zaak niet verder opblaast en terecht op het gevaar wijst van het verbieden van verenigingen.
 
Ook Johan Leman, voorzitter van Regionaal integratiecentrum Foyer, in Sint-Jans Molenbeek is tegen een verbod van de vereniging.  ('Niet verbieden, gerecht moet wel sneller optreden' (http://www.brusselnieuws.be/audio/johan-leman-over-sharia...).
 
Ayfer Erkul, buitenlandredacteur van De Morgen, vraagt zich af 'waarom heel het land op stelten staat wanneer de drie man en een paardekop die Sharia4Belgium rijk is, een betoging aankondigen'.  Zij vraagt zich af waarom men de indruk wekt dat  ons land 'maar een haar verwijderd is van een terroristische aanslag'.   (http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1...)
 
Ook de Veiligheidsexpert en ex-kabinetschef Brice De Ruyver reageerde normaal.  De Ruyver denkt niet dat een spreekverbod de goede oplossing is. "Sharia4Belgium probeert zichzelf heel belangrijk voor te doen door in die kwetsbare gemeenschappen jongeren aan te spreken en mee te sleuren in hun agigatie. Maar kwantitatief gaat het niet om een staatsgevaarlijke organisatie", aldus De Ruyver.
 
Ook Hicham El Mzairh, adviseur van de Antwerpse schepen voor Sociale Zaken en Diversiteit Leen Verbist, houdt niet van hysterische en door extreem-rechts gevoede reacties.  Zij verwijst naar Nederland. "Dat land pakt zoiets goed aan, door de voedingsbodem voor het extremisme te weren." El Mzairh is tegen een spreekverbod. "Het gaat niet om een vereniging die je kunt verbieden maar om een beweging."  (http://m.deredactie.be/cm/vrtnieuws.mobile/mbinnenland/1....)

De commentaren zijn gesloten.