24-04-12

Joël Milquet (cdH) tegen Vlamingen in Brussel

Francken: 'Milquet bang dat Brusselse vreemdelingen zouden vervlaamsen'

Kamerlid Theo Francken (N-VA) is boos omdat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) de gegevens van nieuwkomers in Brussel niet aan het onthaalbureau wil doorspelen. Volgens Francken weigert de minister uit vrees dat de nieuwkomers zouden vervlaamsen. Milquet schermt met de Grondwet.
'Milquet bang dat Brussel zou vervlaamsen via nieuwkomers'

'Milquet bang dat Brussel zou vervlaamsen via nieuwkomers' (© Bart Dewaele)

18.4.2012 - In Vlaanderen is inburgering verplicht en worden de adressen van nieuwkomers door het rijksregister aan de onthaalbureaus doorgespeeld, waardoor die met hen kunnen uitnodigen voor een inburgeringscursus. Maar in Brussel gebeurt dat niet. Enkel de gemeente Molenbeek bezorgde het onthaalbureau BON de laatste jaren heel wat klanten.

Francken wil daarom dat het rijksregister ook in Brussel de adresgegevens van nieuwkomers doorspeelt, zodat ze uitgenodigd kunnen worden.
Milquet antwoordde in de commissie Justitie dat het sectoraal comité van het rijksregister vorig jaar een verbinding met het onthaalbureau niet noodzakelijk vond. Volgens haar is er geen goede reden om de persoonlijke gegevens van de nieuwkomers door te spelen.

Inburgering in Brussel kan enkel op vrijwillige basis, benadrukt Milquet. “Bovendien hebben de gemeenschappen niet direct recht op de personen die in Brussel wonen. Het juridisch kader is duidelijk,” zei ze .

Vervlaamsing
Francken vindt dat onzin. “Wij willen werken via een Vlaamse instelling om vreemdelingen uit te nodigen. Dat doen we nu al, maar we willen het op een grotere schaal zien. En dat om mensen meer kansen te geven in onze maatschappij,” zegt hij.

Volgens de N-VA’er is de weigering van Milquet louter politiek gemotiveerd. “Altijd hetzelfde: angst voor de vervlaamsing van Brussel via de vreemdelingen. De Franstaligen hebben geen inburgeringstraject, en dat is de reden waarom ze de gegevens niet willen doorgeven.”

Francken gaat nu overleggen met zijn partijgenoot en Vlaams minister van Inburgering Bourgeois over verdere stappen.

http://www.brusselnieuws.be/artikel/francken-milquet-bang-dat-brusselse-vreemdelingen-nederlands-leren

15:09 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, anti-vlaams, CDH, Joëlle Milquet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.