04-03-15

Een moderne saga over het huren in Antwerpen

van der Meydenstraat saga.JPG

Beste X,

Het nieuwe appartement valt best mee.

Wat een verschil met het vorige appartement waarin ik, met de huisbaas erbij, over geen enkele privacy beschikte. Alhoewel het een mooi appartementje  was, kon men de minste scheet horen (alles in hout) en de metalen trap die de eigenaars gebruikten om mij in het voortdurende conflict te provoceren, maakte de situatie onleefbaar. Daarbij kwam nog bij dat de bovenburen goed overeen kwamen met de eigenaars en hetzelfde over mij dachten. Aangenaam wonen met een voortdurende negatieve sfeer om je heen van mensen die met vooroordelen geboren zijn !

De problemen met de gas en elektriciteitsmaatschappij die de  spanningen vanaf het begin deden oplopen, hadden - heb ik zopas in een oude brief van energieleverancier Lampiris gelezen - te maken met het feit dat de vorige huurder, zonder Lampiris te verwittigen, vertrokken was. Maar dat moeten de eigenaars geweten hebben want normaal gezien is er een overname van gas en elektriciteit via een energie-overname-formulier voorzien dat door de vertrekkende huurder en de nieuwe huurder of tussen de eigenaar en de nieuwe huurder moet ondertekend worden.
En mevrouw de huisbazin is 'coach' van een 12-koppige sociale vereniging die in huren en werken gespecialiseerd is.
 
Ik had de gas en elektriciteit vorige week per aangetekende brief laten afsluiten.
Op 28 2 15,  bij de controle van het appartement door de huisbaas en huisbazin en de teruggave van de sleutels, had mevrouw de huisbazin trouwens zo'n overnamedocument bij.  Ik heb dat met haar dan maar getekend omdat zij of de nieuwe huurder anders kosten moet maken voor het opendraaien van de gas en elektriciteitskraan. Eigenlijk een beetje zot van mij na dat klachtje dat de huisbaas enkele weken geleden tegen mij indiende. Dat gebeurde, volgens de huisbazin, 'op advies van een politieagent'.
Zij verklaarde dat men het klachtje, na de betaling van de laatste maand huur, had ingediend omdat men er 'niet zeker van was dat ik ongedwongen het appartement zou verlaten'.  De verhuis was echter al voor 22 2 2015 geregeld.
De huisbaas heeft een andere uitleg. Volgens hem heb ik mij schuldig gemaakt aan 'woonstschennis' en hij heeft zijn kuisvrouw (die mogelijks in het zwart werkt) daarbij als getuige opgeroepen. Ik denk niet dat zijn kuisvrouw hem dus zal tegenspreken.
Hij kan vanzelfsprekend ook rekenen op de steun van zijn vrouw die op het moment dat ik aanklopte om voor de zoveelste keer te vragen om rekening te houden met die metalen trap die als een soort klankkast in mijn appartement weergalmde, niet thuis was.
Hij voert de getuigenis van zijn kuisvrouw aan als een 'overtuigend bewijs'.
De man is echter nogal loslippig als hij zich in een driftbui bevindt. 'Jij hebt me toch ook laten verhoren', vroeg hij mij alsof dit een voldoende reden is om je huurder die je 590 euro per maand opbracht, nog eens extra na te trappen bij het einde van het huurcontract.
Het gaat hier duidelijk om een wraakaktie.
 
Kort na het sluiten van het huurcontract en ten gevolge van de oplopende spanningen rond Lampiris; de adreswijziging die 2 maanden op zich liet wachten terwijl de wijkagent mij had beloofd om 'binnen de 2 weken langs te komen' en het wekenlang op en neer lopen van de kinderen op de metalen trap, contacteerde mijn (ex-)huisbaas onze huur-buurman alwaar ik enkele maanden voordien al voor het huren van een appartement was gaan informeren. Volgens mijn huisbaas had deze man mij 'weg geselecteerd' terwijl wij daarentegen een lang en aangenaam gesprek hadden gevoerd op zijn appartement.
Maar mijn ex-huisbaas die me terug buiten wilde, contacteerde niet alleen de huur-buurman maar informeerde bovendien bij de wijkagent die hij goed kent.  De wijkagent beweerde tegenover mijn ex-huisbaas dat de adresverandering 'zolang geduurd had omdat ik geseind stond'. Ja, toen was het hek natuurlijk van de dam. Het is niet de taak van een wijkagent om een huisbaas die in conflict ligt met een huurder, te informeren over het politie-dossier van zijn huurder. Het is nogal vanzelfsprekend dat, in geval van een conflict, de huisbaas deze informatie zal aanwenden om zijn huurder te criminaliseren en buiten te pesten.
Het nieuws over de seining waarvan ik zelf niks afwist, ging natuurlijk rond als een vuurtje en iederéén vroeg zich af waarom 'de nieuwe huurder geseind stond'.
Ik heb toen bij de Inspectiedienst (klantendienst) van de politie op de Oudaan te Antwerpen, een klacht ingediend tegen de wijkagent die ik echter niet aan de schandpaal wou nagelen alhoewel hij mij door zijn loslippigheid onherstelbaar heeft geschaad. Tijdens het onderzoek naar mijn klacht waarvan ik niets meer verneem, werd ook mijn huisbaas verhoord...
 
wordt vervolgd
-----------------
 
Saga:
 

In een saga is er vaak sprake van complotten, intrige en moord.

De schrijfstijl is meestal onpersoonlijk, bondig, zonder uitleg. Gebeurtenissen zijn gewoon gebeurtenissen; iedereen legt zich bij het lot neer. Personages worden vaak maar kort geïntroduceerd, Er was eens een man genaamd..., soms gevolgd door een korte biografie met verwantschappen en relaties met andere figuren in de saga. Ze worden getekend door hun handelingen, of af en toe door zinnetjes als Hij was een vreselijke schurk of Hij was een machtig hoofdman. Belangrijke figuren komen ook in andere saga’s voor. De verhoudingen tussen mensen waren ingewikkeld, door vriendschap, bloedverwantschap, huwelijk, en woonplaats.

Vaak moeten er (soms ten nadele van de held) vijanden worden verslagen. Het leven is kort, onzeker, en iemands waarde ligt in zijn eer in gevechten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Saga_%28literatuur%29

16:20 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, huren, Nieuws, Stad Antwerpen, woning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-15

Grapjes over Marokkanen

grapjes over Marokkanen.jpg

17:45 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Marokkanen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-14

De rooie duivels kunnen mijn kloten kussen

duivels.devils.rooie.jpg

Straatkinderen verdwijnen in voorbereiding op de wereldbeker voetbal

26 februari 2014


Documentairemaker Marijn Poels publiceerde een zes minutenfilm op internet over de misstanden rondom de verdwijning van straatkinderen in Rio de Janeiro. Met zijn korte internet film wil hij de discussie over de schrijnende situatie van de straatkinderen en de straffeloosheid aanwakkeren. Poels: “Deze film is een serieuze voorbode voor wat er de komende maanden nog gebeuren gaat in Rio.”

De deelstaat Rio de Janeiro kent vier vermoorde en acht vermiste kinderen per dag. Een totaal van twaalf kinderen die dagelijks verdwijnen. Dat blijkt uit een rapport van het IBGE (Demografisch Instituut voor Statistieken) uit augustus 2013.

De stad Rio de Janeiro is statistisch gezien een agressieve metropool. Vooral in de krottenwijken (de favela’s) waar drugsbendes het vaak voor het zeggen hebben. Veel kinderen komen om in het drugsgeweld tussen de rivaliserende bendes. Maar dat er zoveel kinderen per dag verdwijnen is misschien wel de meest opmerkelijke publicatie op de website van het IBGE. Waar zijn ze gebleven? Wat is er met ze gebeurd? Het stadsbestuur wil of kan het niet zeggen.

Want de stad wil zich momenteel juist positief in de wereldschijnwerpers werpen. Het Wereldkampioenschap Voetbal en de Olympische Spelen staan immers voor de deur. Het zijn de goudgele stranden, de samba en het Christusbeeld op de 710 meter hoge Corcovado-rots waarmee de metropool zich presenteert. De propaganda-machine koketteert met een ongekende X-factor en heeft als taak duizenden toeristen en sportfans naar de stad te trekken. En daarvoor mag niets, maar dan ook niets in de weg staan.

In de schaduw van de stadspropaganda ontpopt zich een cultuur van sociale apartheid. Het stadsbestuur wil af van de duizenden straatkinderen. Het gros is de favela’s ontvlucht. Door de aanhoudende armoede of het drugsgeweld belanden deze kinderen op straat.

Maar Rio de Janeiro wenst geen openlijke straatarmoede meer te zien. Om een beeld van een moderne metropool te creëren en de toerist een veilig gevoel te geven. Het stadsbestuur heeft hiervoor een speciale eenheid in het leven geroepen: de Ordeschok. Deze gewapende politie-eenheid trekt er vooral ’s nachts op uit met geweren, knuppels en traangas om straatkinderen te verjagen en op te pakken. Ze worden afgevoerd naar speciale gesloten instellingen of komen terecht in jeugdgevangenissen. Wat er daarna met de kinderen gebeurt, is niet bekend.

http://www.dewereldmorgen.be/blogs/marijnpoels/2014/02/26/straatkinderen-verdwijnen-in-voorbereiding-op-de-wereldbeker-voetbal

20:07 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, België, rode duivels, rooie duivels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-14

Dakloos door de schuld van de overheid

dakloos.jpg

Als men in Borgerhout (Antwerpen) komt wonen, moet men meer dan 2 maanden wachten vooraleer de gemeentelijke administratie voor een adresverandering en een nieuwe identiteitskaart heeft gezorgd.

Gevolg hiervan is dat men problemen krijgt met zijn administratie en alles in het honderd loopt.

Door het geknoei van de administratie, worden veel mensen dakloos.

18:54 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, België, dakloos, overheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-14

Vertigo Art: Matthias Vandeweghe exposeert

vertigo.art.tentoonstelling.jpg

21-02-14

Baby soap

Treat-Baby-Acne.jpg

Baby acne is a harmless skin condition seen on infants from birth to 7 months old. Doctors suspect that as a mother's hormones begin functioning in a baby's body, it causes the oil glands to clog and the acne to appear. Boys are said to be more susceptible to baby acne than girls.

13:54 Gepost door skieven zievereer in acné, Actualiteit, Baby soap, Health | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Acné: niet alleen een nachtmerrie van pubers

Image

Acné is niet alleen een nachtmerrie van pubers. Ook volwassennen hebben er soms last van. Maar liefst 40 % van de volwassen vrouwen hebben er mee te kampen. Heel opmerkelijk is dat de meeste van die vrouwen acne- vrij waren in hun puberiteitsjaren. Volwassen vrouwen kunnen de acne krijgen door zwangerschap of menstruatie, maar ook wanneer hun hormonen op hol slaan, of net zoals voor pubers door het gebruik van bepaalde medicatie of make- up en cosmeticaproducten. Een grote troost is: je krijgt het niet van ongezond te eten.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er geen direct verband bestaat tussen ongezond eten en acne. Acne heeft ook niets te zien met een slechte hygiëne, en zo zijn er nog wel een paar fabeltjes over acne. Dus vaak wassen met zeep helpt niet, dit kan zelfs een negatief effect hebben. Het is ook geen infectieziekte en kan dus ook niet overgedragen worden. Of een moeilijke stoelgang is ook geen oorzaak. Een misverstand die voortkomt uit een oude mythe: namelijk dat acne zou veroorzaakt worden door onzuiverheden en afvalstoffen in het lichaam. Het wordt ook niet veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. De grote boosdoener zou stress zijn, stress zet de nieren aan tot aanmaak van hormonen die op hun beurt dan weer de talgproductie stimuleren.

Aangezien jongeren in de puberiteit ook aan seks beginnen werd lang gedacht dat acne iets met seks te maken had. Alhoewel, er is nooit enig wetenschappelijk verband of bewijs aangetoond.

20-02-14

Gezondheidszorg: Pubers met acné

hitler dog - kopie.jpg

Pubers met hormonale stofwisselingsproblemen en acné kunnen bij mij terecht

00:48 Gepost door skieven zievereer in acné, Actualiteit, gezondheid, Gezondheidszorg, problemen, pubers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-14

Roddelen is goed voor je gezondheid

roddelen.maakt.gezond.en.gelukkig

Roddelen is goed voor je gezondheid want het stimuleert de productie van progesteron, een hormoon dat stress vermindert. Daarnaast schept het sociale banden, iets wat vrouwen gelukkig maakt.

Onderzoekers bestudeerden 160 vrouwen die ze in paren bij elkaar zetten. De ene helft van de ‘koppels’ moesten intieme vragen aan elkaar stellen. Zo ontdekten ze onder meer van elkaar wie hun droomafspraakje voor een romantisch diner is en elkaars grootste verwezenlijking. De andere helft moest praten over een onderzoek over plantenkunde. Na 20 minuten bleek dat degenen die een losse babbel hielden meer progesteron in hun bloed hadden, bij de andere groep daalde dat gehalte.

Professor Stephanie Brown: “Veel hormonen die te maken hebben met sociale banden en gedrag helpen stress te verminderen. Het is belangrijk dat we het verband begrijpen tussen lichamelijke reacties en menselijk sociaal gedrag. Dat helpt ons te verstaan waarom mensen met veel vrienden gelukkiger en gezonder zijn en langer leven dan sociaal geïsoleerde mensen.”

Progesteron wordt geproduceerd in de eierstokken en bereidt de baarmoeder voor op een zwangerschap, bevecht infecties en stopt de overproductie van oestrogeen, een stof die het risico op kanker kan verhogen.

http://antwerpseroddels.wordpress.com/

20:08 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, gezondheid, roddelen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-13

Pakistaans meisje: administratieve waanzin

6-jarig meisje krijgt geen paspoort omdat geen enkel land haar erkent

28 november, 2013

Een zesjarig meisje uit een pleeggezin krijgt geen paspoort omdat geen enkel land haar erkent. Het meisje is in België geboren. Op haar geboorteakte staat dat ze Pakistaanse is, zoals haar vader, maar dat land erkent haar niet.

De pleegouders hebben geprobeerd bij ambassades, bij de Dienst Vreemdelingenzaken, bij alle mogelijke instanties, maar niemand weet hoe ze dit moeten oplossen. Dat meldt het VTM donderdagavond.

Afgelopen zomer wilde ze met haar pleegouders op vakantie gaan, maar op het gemeentehuis werd het meisje om verschillende redenen niet erkend als Pakistaanse en dus krijgt ze geen kinderreispas. Het meisje kon uiteindelijk niet mee op vakantie.

Het gezin heeft een advocaat onder de arm genomen, maar ook die weet niet waar te beginnen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block liet inmiddels weten dat ze niet reageert op individuele dossiers, bovendien moet volgens haar de FOD Justitie het probleem oplossen. Ze zou het dossier nu doorgeven.

http://www.vandaag.be/binnenland/141059_6jarig-meisje-krijgt-geen-paspoort-omdat-geen-enkel-land-haar-erkent.html

04:52 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Pakistaans meisje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-10-13

Films fantastiques: La nuit des traqués

nuit.des.traques.jpg

cobra.jpg

In 1959 nam de Franse regisseur Bernard-Roland Bourriquet in Antwerpen de film 'La nuit des traqués' op. De Belg Roland Verhavert was  zijn assistent. ook de cast oogde internationaal.  

Foto: Première, 12 oktober 1959

http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone/dagopdag2013/oktob...

http://fr.wikipedia.org/wiki/La_Nuit_des_traqu%C3%A9es

http://www.scifi-universe.com/critiques/3438/la-nuit-des-...

http://cinephilazr.pagesperso-orange.fr/fiche_BERNARD_ROL...

http://www.nanarland.com/acteurs/acteur-jeanrollin-jean-r...

http://www.dvdtalk.com/reviews/60749/night-of-the-hunted-...

18:40 Gepost door skieven zievereer in Actualité, Actualiteit, Bruxelles, Films fantastiques | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-13

Inrichting terrassen - Brief Gemeentebestuur Sint-Gillis

sint.gillis.Dillensplein.jpg

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis heeft ervoor gezorgd dat het terras van het zopas geöpende café-restaurant Le Dillens op het Sint-Dillisplein binnen redelijke grenzen blijft en dat het gemeentereglement inzake de inrichting van de terrassen terzake werd toegepast.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de omwoners en de mensen die een beetje rust zochten op de publieke zitbanken van het plein maar ook voor de kinderen uit de buurt die plotseling van hun speelpleintje werden beroofd.

Ook de leerlingen van de theaterschool Lassaad die hun boterhammen op de richels van het pleintje kwamen opeten, zullen tevreden zijn.

De uitbater van het internetcafé op het Dillensplein die zijn voetpad ter beschikking stelde van het terras, heeft gemengde gevoelens. Enerzijds vindt hij het goed dat de ruimte voor het internetcafé opnieuw vrij is (wat beter is voor zijn klanten) en dat er minder lawaai-overlast is. Maar anderzijds vindt hij het 'spijtig' voor de eigenaars van Le Dillens die daardoor minder inkomsten hebben. 

Achteraf zal men echter moeten toegeven dat het gemeentebestuur van Sint-Gillis om tal van redenen de juiste beslissing genomen heeft: 

- Een aantal restaurantbezoekers zal juist verheugd zijn met het feit dat de unieke sfeer van het Dillensplein behouden blijft, en zal zich zelfs extra aangetrokken voelen tot Le Dillens en het café-restaurantje Oma aan de andere kant van het plein. 

- Het Dillensplein dat een hele aparte geschiedenis kent, werd niet aangelegd en voorzien voor de inrichting van grote terrassen zoals op het Sint-Gillis Voorplein alwaar er voldoende ruimte is.

- De Indische nachtwinkeltjes ter plaatse worden niet in de hoek gedrongen.

- Het gemeentereglement inzake de inrichting van de terrassen blijft van toepassing, wat onderlinge afspraken tussen handelaars en ongecontroleerde wildgroei van terrassen ook op andere plaatsen in Sint-Gillis zal voorkomen.

- Het is positief dat het gemeentebestuur van Sint-Gillis voor een evenwicht zorgt tussen commerciële en publieke belangen en dat de conflicten terzake snel en efficiënt worden opgelost. 

- En tenslotte is er de inspraak van de burger. De enige goede politiek, en zeker een socialistische politiek, kan niet zonder medezeggingsschap van de buurt- en wijkbewoners. En dat geldt niet alleen voor Sint-Gillis waar dat de huurprijzen van de woningen zo enorm zijn gestegen dat minder-begoeden er bijna geen woning meer kunnen vinden.

---

van: Dumortier Marie <mdumortier@stgilles.irisnet.be
aan: Jan Boeykens
datum: 15 juli 2013 12:47
onderwerp: RE : Café 'Le Dillis': gemeentelijk reglement
verzonden door:stgilles.irisnet.be


Geachte,

Ik heb uw email betreffende het terras op het Dillensplein goed onvangen.

Vandaag heeft een gemeentelijke agent de situatie opgelost. Hij heeft de maatregelen over terrassen aan de uitbater herinnert.

Indien een agent die het proces-verbaal opmaakt (gemeenschapswacht), opmerkt dat het terras opnieuw groter is dan voorzien in de vergunning, zal de uitbater een administratieve boete worden opgelegd.

Met vriendelijke groeten,

 

Marie Dumortier

Algemene zaken

Van Meenenplein, 39

1060 Brussel

Tel : 02/536.03.93

Fax : 02/536.02.02


Ce message n'engage aucunement l’administration communale et reste informel.
Tout courrier officiel doit toujours être confirmé par lettre et revêtu de la signature des autorités communales.

Deze boodschap bindt het gemeentebestuur niet en blijft informeel. Elke officiële brievenpost moet altijd per brief bevestigd worden en ondertekend zijn door de gemeentelijke overhedenBrussel, 12 juli 2013

Dienst Veiligheid, Hygiëne en Leefmilieu Sint-Gillis
t.a.v. de heer Mesozy
Van Meenenplein 39
1060 Sint-Gillis

Geachte Heer Mesozy,

Betreft: Dillensplein - terrassen - gemeentelijk reglement

Zoals ik u op 5 juli jl. schreef, is er een ernstig probleem met het terras van het café 'Le Dillens' dat bijna 1/4 van het pittoreske Dillensplein beslaat.

Gisterenavond was er weer een grote toestroom van mensen die vooral afkomstig blijken te zijn van de mega-terrassen op het Sint-Gillis Voorplein en het terras puilde als het ware uit.

De openbare zitbanken werden daarbij zelfs als 'stoelen' voor de tafeltjes gebruikt.

In tegenstelling tot de PS-mandatarissen die het Dillens-terras mede bevolken, vind ik dat het concept en de eigenheid van het plein moeten bewaard blijven. Er dient ook rekening gehouden te worden met de buurtbewoners en het gemeentereglement inzake de inrichting van terrassen.

Het gemeentereglement zegt dat er een vrijweg van min. 1.50 meter moet worden voorzien; de aanlegbreedte van de terrassen in de openbare ruimte beperkt moet blijven tot max. 3 meter van de gevelsrij; de voetgangersweg langs de gevels gevrijwaard moet zijn; het terras beperkt moet blijven tot de breedte van de voorgevel van de betreffende handelsfirma; er een doorgang van min. 1 meter breed, vrij van obstakels, voor elke ingang moet zijn.

Vanmorgen bleken de publieke zitbanken terug vrij te zijn maar het terras dat zich over 1/4 van het Dillensplein uitstrekt, is een belemmering is voor de spelende kinderen en is niet in overéénstemming met het tuinachtige aanlegplan van het plein.

Om goed te zijn zou het terras eigenlijk moeten gehalveerd worden.

Het kan ook niet dat de eigenaars van twee verschillende handelszaken een mega-terras neerplanten op een pleintje dat hiervoor niet bedoeld is en het gemeentereglement door de goede contacten met bepaalde gemeentefunctionarissen, niet wordt toegepast.

Indien men dit toelaat, dan zou men er beter aan doen om het gemeentereglement inzake de inrichting van de terrassen af te schaffen. Laat de inrichting van de terrassen dan gewoon over aan de eigenaars van de handelsfirma's die het publieke belang slechts een bijzaak vinden.

Op het Dillensplein bevindt zich ook het café-restaurantje 'Oma' maar dat heeft zich aangepast aan de sfeer op het plein en houdt rekening met de omgeving.

Zolang 'Oma' dat slechts voor een deel van de dag openblijft, de andere kant van het Dillensplein niet inpalmt, zal niemand zich storen aan het feit dat men daar af en toe wat tafeltjes en stoelen bijschuift voor de bezoekers.

n de hoop dat de commerciële afspraken op het Dillensplein en elders niet ten koste gaan van de gemeentelijke aanlegplannen en het algemeen belang, en in afwachting van uw antwoord, teken ik,

Met vriendelijke groet,

Jan Boeykens
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis

---


11-07-13

Een politiek sfeerbeeld uit Brussel

sint.gillis.Dillensplein.jpg

Hierbij even een sfeerbeeld uit Brussel en meer bepaald uit Sint-Gillis dat reeds jarenlang door een franstalige socialistische partijkliek bestuurd wordt.

Men hoeft geen Vlaams-nationalist of Bart De Wever-fan te zijn om te begrijpen dat er in de Brusselse gemeenten tal van zaken verkeerd lopen...

---

Sinds de opening van het nieuwe café-restaurant Le Dillens is de sfeer van het Dillensplein te Sint-Gillis compleet veranderd. Dat komt omdat het terras van Le Dillens zowat 1/4 van het pleintje inneemt dat met haar bomen, prieeltjes en publieke zitbanken een geheel andere bestemming had.

De eigenaars van het café houden zelfs geen rekening met de publieke zitbanken die niet door de tafeltjes en stoelen van Le Dillens geblokkeerd worden maar waartegen ook de tafeltjes staan opgesteld.  De publieke zitbanken dienen nu dus als ‘stoelen’.

De eigenaars van het café zeggen wel dat het uitgebreide terras enkel diende voor bij de opening van het café maar die opening dateert reeds van 28.6.2013.

De nieuwe eigenaars van Le Dillens blijken een onderlinge deal te hebben afgesloten met de uitbaters van het Indische internetcafé dat zich daarnaast bevindt (en waarvan het voetpad nu vol staat met tafels en stoelen van het café).

De uitbaters van het internetcafé huren dan weer een appartement van de eigenaar van het oude café Le Dillens dat jarenlang een soort volkscafé was.

Op het pleintje bevindt zich ook het café-restaurantje Oma waarvan de eigenaars wél rekening houden met het gemeentelijke reglement, de omwoners en de bestemming van het pleintje.

Op 5 Juli, 2013 werd er een klachtbrief geschreven naar de heer Mesozy van de Dienst Veiligheid, Hygiëne en Leefmilieu Sint-Gillis, Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis.
 
De brief bleef echter onbeäntwoord en de situatie blijft onveranderd.
Heel wat bezoekers van Le Dillens beschouwen het Dillispleintje thans als de verlenging van hun terrassen op het Sint-Gillis Voorplein (Maison du Peuple, Brasserie de l’Union,).  Zij maken deel uit van een elitair clubje met een PS-signatuur dat zich wil amuseren ten koste van de buurtbewoners die dagelijks met lawaaioverlast te maken krijgen.
 
Sint-Gillis wordt reeds jaren door de PS (Parti Socialiste) bestuurd.  Deze kwestie is dus ook met het politieke beleid van de PS gebonden. Vandaar dat de gemeentelijke overheid niet direct geneigd zal zijn om het gemeentereglement, het leven van de buurtbewoners, alsook de oorspronkelijke bestemming van het pleintje te respecteren.
 
Foto’s: 1) Het pleintje voor dat het nieuwe café Le Dillens er kwam. 2) Het internetcafé waarvan het voetpad nu volgestouwd is met tafeltjes, stoelen en luidruchtige consumenten.

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/07/gemeente-sint-gillis-inrichting-van-terrassen.html

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/05/le-dillens-lettre-ouverte-maire-saint-gilles.html

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/05/le-dillens-open-brief-aan-burgemeester-sint-gillis.html

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/01/brussels-cafe-brengt-nieuw-leven-in-de-brouwerij.html

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/01/saint-gilles-sint-gillis-place-dillens-dillensplein.html

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/06/25/parvis-de-saint-gilles-sint-gillis-voorplein-2.html

21:48 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, aktie, België, Brussel, politiek, sfeerbeeld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-07-13

Gemeente Sint-Gillis: Aktie terrassen Dillensplein

Sint.Gillis.Le.Dillens.jpg

Café Le Dillens op het Dillensplein te Sint-Gillis is ongetwijfeld een aanwinst maar het probleem is dat de eigenaar geen rekening houdt met de buurtbewoners (lawaaioverlast tot na 22 uur 's avonds) en het terras niet voldoet aan de wettelijke regels waardoor er op het Dillensplein voortdurend een soort 'gezellige drukte' zoals op het Voorplein van Sint-Gillis heerst.

De karakteristieke sfeer van het plein is daardoor helemaal veranderd.

Het terras van Le Dillens beslaat bijna 1/4 van het plein en bevindt zich ook op het voetpad van het daarnaast gelegen internetcafé. De zitbanken aan die zijde van het plein zijn ontoegankelijk geworden.

Er werd reeds een schriftelijke klacht ingediend bij het gemeentebestuur van Sint-Gillis maar het is niet gezegd dat het gemeentebestuur zal optreden. De bezoekers van het Dillens-terras komen voor een groot gedeelte van de terrassen van de 'socialistische cafés' van het Voorplein van Sint-Gillis. Daaronder bevinden zich ook een aantal PS-raadsleden terwijl Sint-Gillis reeds jarenlang door de PS wordt bestuurd.

----

Gemeente Sint-Gillis: terrassen en privatieve bezetting van de openbare ruimte in de Louiza wijk

Inrichting van terrassen:

Een terras is samengesteld uit tafels, zetels en eventueel aangevuld door ander inrichtingen,in overeenstemming met de volgende regels:

a. Zonder afwijking van hierboven vermelde regel betreffende een vrijweg van min. 1.50
m, is de aanlegbreedte van de terrassen in de openbare ruimte beperkt tot:
max. 3m van de gevelsrij met uitzondering van de Dejonckerlaan waar de inrichting
van de terrassen de voetgangersweg langs de gevels moet vrijwaren;
o de breedte van de voorgevel van de betreffende handelsfirma;
o zodat een doorgang van min 1 m breed, vrij van obstakels vrijwaard is voor elke
ingang;

b. Geen enkel meubilaironderdeel (parasol, stalling, plantenpot, plantengroei, enz.) mag tot
deze aanlegbreedte uitlopen, zelfs niet overhangen;

c. Enkel de “open” terrassen mogen toegelaten worden, een terras of deel van een terras
dat gedeeltelijk of totaal gesloten wordt door een tent, zelfs dagelijkse gedemonteerd, is
verboden.

d. De aanleg van een of andere bekleding op het bestaande plaveisel is verboden

e. Geen enkele publiciteit op het terrasmeubilair, beschreven in artikel 6, is toegelaten

http://www.stgilles.irisnet.be/public/uploaded/Reglements/reglement_terrasses_quartier_louise_nl.pdf

Foto: Le Dillens op het Dillensplein te Sint-Gillis

http://brusselbruxellesbrussels.skynetblogs.be/archive/2013/07/05/le-dillens-open-brief-aan-burgemeester-sint-gillis.html

01-07-13

Sint-Gillis Brussel: Julien Dillisplein

Image

Le Dillens

Café Le Dillens opende een paar dagen geleden onder een overweldigende belangstelling haar deuren.

Het resultaat van de wekenlange werkzaamheden mag gezien worden.
De oude gevel die jarenlang achter houten panelen was verstopt, werd opnieuw te voorschijn getoverd. De ramen en deuren van het oude 'volkscafé' Le Dillens werden vervangen zodat het licht opnieuw naar binnen stroomt; Het onaantrekkelijke valse plafond werd verwijderd; De muren werden zichtbaar gemaakt; De vloer werd op een bijna archeologisch wijze schoongeschraapt waardoor er een gloedvol blauw tegelwerk verscheen; Bar, spiegelwerk en tapkranen bleven behouden maar werden opgefrist door middel van een moderne design en er werd een kleine nieuwe keuken geinstalleerd.

Le Dillens heeft ook een terras geinstalleerd dat echter bijna 1/4 van het Dillensplein in beslag neemt zonder dat daar waarschijnlijk een toelating voor bestaat.  Zelfs de publieke zitbanken waarop toevallige voorbijgangers en minder financieel begoede burgers verpozing zoeken, werden onbereikbaar.  Er is geen doorgang voor de voetgangers.

Het rustieke en volkse karakter van het Dillensplein dreigt daardoor ernstig aangetast te worden.

Naast Le Dillens bevindt zich een druk bezocht internetcafé waar, bij wijze van spreken, heel de wereld te zien en te horen is.

Aan de andere kant van het pleintje bevindt zich sinds kort het café-restaurantje  "Oma".  Het terrasje van Oma is aangepast aan de omgeving en er werd rekening gehouden met het Stedenbouwkundig reglement van de Gemeente Sint-Gillis.

De burelen van het Brusselse Huis van de Justitie bevinden zich sinds enkele jaren in een modern gebouw aan de overkant van het plein.

Er zijn ook enkele nachtwinkeltjes die door Indiërs worden uitgebaat.

Geschiedenis Dillensplein

sint.gillis.Dillensplein

Het Dillensplein werd genoemd ter ere van Julien Dillens, een beeldhouwer die in 1849 in Antwerpen geboren werd en in 1904 in Sint-Gillis overleed.

Julien Dillens is de auteur van verscheidene prestigieuze sculpturen in de hoofdstad, zoals De Waterdraagster  (La Porteuse d'eau) op het pleintje van de Bareel van Sint-Gillis (La barrière de Saint-Gilles).
Hij leidde tesamen met de architect Albert Dumont, de werken aan het gemeentehuis van Sint-Gillis.  Zij hadden ook de artistieke leiding over de binneninrichting van het gemeentehuis en Dillens maakte hiervoor verschillende standbeelden.
Dillens werkte regelmatig met de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, die tevens werkzaam was in Sint-Gilles.

Geschiedenis Julien Dillensplein:
http://www.irismonument.be/nl.Sint-Gillis.Julien_Dillensp...

Beeldhouwer Julien Dillens precies 100 jaar dood:
http://www.brusselnieuws.be/artikel/beeldhouwer-julien-di...

Gemeentehuis van Sint-Gillis:
http://www.irismonument.be/nl.1060.Maurice_Van_Meenenplei...

De Bareel - de waterdraagster:
http://www.standbeelden.be/standbeeld/365

Auguste Rodin:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Auguste_Rodin

Gemeente Sint-Gillis - Stedenbouwkundig reglement - Terrassen en privatieve bezetting van de openbare ruimte in de Louiza wijk:
http://www.stgilles.irisnet.be/public/uploaded/Reglements...

Place Julien Dillens:
http://www.irismonument.be/fr.Saint-Gilles.Place_Julien_D...

21:20 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Brussel, Julien Dillisplein | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-13

'Hart van de democratie'

hart2.jpg

Een prominente betekenis van transparantie is die van Hart van de democratie. Democratie is immers niet denkbaar zonder transparantie van het openbaar bestuur. In allerlei aspecten van het functioneren van de overheid dient transparantie zich aan, soms als doel, veelal als middel. In het politiek-bestuurlijk discours in deze vertelling zijn drie gedaanten van transparantie te onderscheiden: de kenbare overheid, de ontvankelijke overheid en de betrouwbare overheid. De eerste twee kennen elk weer een paar varianten.

De kenbare overheid heeft om te beginnen te maken met het beschikbaar zijn van informatie in de samenleving. Informatie over beleid en besluiten is openbaar, toegankelijk en idealiter begrijpelijk. Openbaarheid is hier het sleutelwoord. De overheid is daarnaast kenbaar voor het parlement doordat haar handelen controleerbaar is. 

Zij bepleit beleid op een navolgbare wijze en verantwoordt zich achteraf over haar eigen daden en over de prestaties die door andere organen worden uitgevoerd, maar waarvoor de ministeriële verantwoordelijkheid telt. De functie van de kenbare overheid is voorts het bieden van rechtszekerheid aan belanghebbenden. Wetten, regels, voorschriften en criteria zijn vooraf bekend: transparantie ex ante.

Informeren, rekenschap geven en verantwoording afleggen is echter niet toereikend voor het functioneren van de overheid in een democratie. De overheid moet zich ook openstellen voor signalen uit de samenleving. Dat is de ontvankelijke overheid. 

Transparantie raakt hier een ander aspect, namelijk de attitude van de overheid. We zien in het discours drie manieren waarop dat gestalte krijgt. Ten eerste is er ruimte voor participatie. Burgers, bedrijven en ‘het veld’ worden gestimuleerd mee te doen in processen van beleidsvorming. Ten tweede stelt de ontvankelijke overheid zich open voor tegenkrachten en voor tegendraadse geluiden. Er is plaats voor onafhankelijk opererende toezichthouders en onafhankelijke commissies, waarvan de oordelen openbaar zijn en serieus genomen worden. De derde variant van de responsieve overheid is de overheid als dienstverlener, die oog heeft voor de wensen en behoeften van burgers en bedrijven.

In het politiek-bestuurlijk discours brengt de overheid recent zelf nog een derde functionaliteit naar voren, namelijk transparantie omwille van de betrouwbare overheid. Transparantie wordt expliciet ingezet door de overheid om de eigen positie te legitimeren. De legitimiteit van de overheid is namelijk geen gegeven, maar moet ‘onderhouden’ worden en keer op keer bewezen.

http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=127793

14:17 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, hart democratie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-13

Minister Milquet naar Washington ‘om strijd tegen terrorisme te analyseren’

Image

De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken J. Milquet is enkele uren geleden naar de Amerikaanse hoofdstad Washington vertrokken 'om er de aanpak van de Amerikaanse veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme te analyseren'.

Laat ons hopen dat de Minister van de directeur van de CIA en de verantwoordelijken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten ook kan leren  wat het verschil is tussen aktiegroepen en terroriserende jeugdbendes die in de strijd tegen aktiegroepen en onschuldige burgers worden gebruikt....

====

'Joëlle Milquet in de leer bij CIA en FBI'

21/04/2013 - 16:34 Kevin Calluy

Federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is vertrokken naar de Amerikaanse hoofdstad Washington om er de aanpak van de Amerikaanse veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme te analyseren.
Joëlle Milquet reist samen met onder meer Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie en André Vandoren, directeur van het OCAD, het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse- en coördinator van het plan in de strijd tegen het terrorisme.

De Belgische delegatie zal spreken met de leiders van verschillende veiligheidsdiensten om een inzicht te krijgen in de aanpak en gebruikte technieken in de strijd tegen terrorisme en radicalisme. Staan onder meer op het programma:

John Brennan: directeur van de CIA
Vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en FBI
Janet Napolitano: minister van Binnenlandse Veiligheid
De politie van Washington
Michael McCaul: voorzitter comité binnenlandse veiligheid (Congres)

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/130421_MilquetVS

-------

Minister Milquet: Veiligheid en Terreur:
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/04/21/minister-milquet.html

Terreur: Werkgroep Morkhoven wil onderzoek en maatregelen:
http://marcelvervloesem.wordpress.com/2013/02/22/terreur-werkgroep-morkhoven-wil-onderzoek-en-maatregelen/

Minister Milquet’s akties tegen terroristische activiteiten zijn geen sukses:
http://morkhoven.wordpress.com/2013/04/21/minister-milquets-akties-tegen-terroristische-activiteiten-zijn-geen-sukses/

België: geen strijd tegen de terreur

Image

In tegenstelling tot wat de Minister van Binnenlandse Zaken J. Milquet (cdH) op haar website beweert, zijn de akties tegen terroristische activiteiten in België geen sukses.

Dat blijkt uit de reeds maandenlange terreurcampagne van een geörganiseerde bende tegenover twee gezinnen met minderjarige kinderen en buurtbewoners te Herentals waartegen de Minister van Justitie A. Turtelboom (Open VLD) en Minister Milquet niet optreden.

Doordat de lokale en federale overheid in gebreke blijven, werd er zelfs een aanslag gepleegd in deze zaak en een buurtbewoner kreeg onlangs een mes op de keel gezet met de waarschuwing dat hij zich 'niet moest moeien indien hij de bende niet op zijn nek wil krijgen'.

=====

De strijd tegen het terrorisme

Het artikel 139 van de Belgische Strafwet omschrijft een "terroristische groep" als: 'iedere gestructureerde vereniging van meer dan twee personen die sinds enige tijd bestaat en die in onderling overleg optreedt om terroristische misdrijven te plegen, als bedoeld in artikel 137. Een organisatie waarvan het feitelijk oogmerk uitsluitend politiek, vakorganisatorisch, menslievend, levensbeschouwelijk of godsdienstig is of die uitsluitend enig ander rechtmatig oogmerk nastreeft, kan als zodanig niet beschouwd worden als een terroristische groep in de zin van het eerste lid.'

De terroristische aanslagen van 9/11 te New York en Washington en de navolgende golf van terreur (o.m. te Madrid en Londen) hebben binnen Europa een ruime beweging op gang gebracht om de strijd tegen het terrorisme te versterken.

De «Verklaring betreffende de Bestrijding van Terrorisme» van de Raad van de E.U. van 25 maart 2004 legde reeds de klemtoon op het versterken van de samenwerking tussen de politionele en justitiële autoriteiten van de lidstaten onderling en met de internationale instellingen.

In België werd in een eerste fase het wetgevend instrumentarium uitgebreid.

Zo kregen het Europees aanhoudingsmandaat en de gemeenschappelijke onderzoeksteams een wettelijk kader. Er werd een nieuw hoofdstuk inzake 'terroristische misdrijven' in ons Strafwetboek ingeschreven. De bijzondere opsporingsmethoden en andere methoden kregen een nieuw wettelijk kader zodat ze ook in de strijd tegen het terrorisme kunnen worden gebruikt. En in terrorisme gespecialiseerde onderzoeksrechters doen in de strafprocedure hun intrede.

Vele van deze wetgevende initiatieven maken vandaag nog het voorwerp uit van een maatschappelijk debat omtrent de proportionaliteit van de maatregelen en hoe deze zich verhouden tot de fundamentele rechten en vrijheden van het individu.

In een tweede fase werden initiatieven genomen om de werking van de politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten beter op elkaar af te stemmen. Voor de analyse van de terroristische dreiging tracht men maximaal gebruik te maken van alle beschikbare informatie.

De wet van 10 juli 2006 betreffende de analyse van de dreiging (houdende de oprichting van het OCAD) is desbetreffend een mijlpaal: de wet zoekt voor de modaliteiten van samenwerking en informatie-uitwisseling een evenwicht tussen enerzijds de rechten en vrijheden van het individu en anderzijds het algemeen belang en het recht van de staat om zich te beschermen tegen bepaalde vormen van criminaliteit.

Uiteraard is het verhaal niet af. Vele nieuwe uitdagingen dienen zich aan, zoals:

  • het wettelijk regelen van de onderzoeksmethoden waarover de inlichtingen- en veiligheidsdiensten beschikken (de zgn. BIM);
  • de proactieve (en maatschappelijke) aanpak van radicalisme;
  • het onderling op elkaar afstemmen van de inspanningen van alle actoren in de veiligheidsketen

http://www.dsb-spc.be/web/index.php?Itemid=64&id=40&a...

====

Minister Milquet: Veiligheid en Terreur:
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/04...

Terreur: Werkgroep Morkhoven wil onderzoek en maatregelen:
http://marcelvervloesem.wordpress.com/2013/02/22/terreur-...

Minister Milquet’s akties tegen terroristische activiteiten zijn geen sukses:
http://morkhoven.wordpress.com/2013/04/21/minister-milque...

19-04-13

Brussel is een walgelijke europese stad

Morkhoven.Boeykens.jpgHet is niet zonder persoonlijke belang dat Guy Verhofstadt, voorzitter van de groep der europese liberalen, op zo'n agressieve manier voor een federaal europa met een eigen bank en leger pleit.

Hij is immers bestuurslid van Sofina, een Belgische holding actief in de gas- en petroleumindustrie waarvan de steenrijke graaf Etienne Davignon, de ere-voorzitter is.

En Verhofstadt wordt ook al enkele jaren als mogelijke voorzitter van het Europees Parlement en de Europese Unie genoemd.  Zijn dagen worden dus voornamelijk gevuld met het lobbyen voor de europese groot-industrie die door de wapen- en de petroleummaatschappijen geleid worden.

Terwijl de europese landen allerlei financiële noodprogramma's  aankondigen en de europese bevolkingen verpauperen, gaat het dank zij de 500 miljoen Europese belastingbetalers crescendo met de Brusselse economie.

De salariëring van de europarlementariërs is onlangs teruggeschroefd tot het salaris van een Kamerlid in eigen land.   Ze moeten het dus doen met 92.899,87 euro op jaarbasis, exclusief eindejaarsuitkering. Dat is nog altijd meer dan het inkomen van de talrijke werklozen en daklozen omdat de huurprijzen door een gebrek aan kontrole van de Brusselse overheid de pan uitrijzen.

Gelukkig hebben de Europarlementariërs nog een aantal fiscale voordeeltjes om te overleven..

Vanwege hun armzalig inkomen mogen ze ook taal- en computercursussen volgen die door de europese burger worden bekostigd. En de reis - en verblijfskosten zijn ook gratis.

Verder genieten europarlementariërs van een gratis ongevallenverzekering, alsmede een gratis reisverzekering en levensverzekering.  Ook de ziektekosten zijn gratis, zowel voor de europarlementariërs zelf als hun familieleden.  Alles wordt vergoed: brillen, contactlenzen, tandartskosten, hydrotherapie, modderbaden, aerosoltherapie, accupunctuur enzoverder.
Wanneer europarlementariërs het veld moeten ruimen, behouden zij twee jaar lang bovengenoemde voordeeltjes terwijl de europese regeringen steeds over bezuinigingen en belastingsverhogingen spreken.  Zij blijven ook genieten van tal van geneugten zols EU-kortingen in restaurants, cafés, bibliotheken en telefoonkosten.

Europese ambtenaren krijgen hun pensioen uitbetaald tegen een speciaal gereduceerd EU-belastingtarief (13 tot 17 procent afhankelijk van familieomstandigheden)

En dan is daar natuurlijk altijd nog de mogelijkheid een familielid in te huren als assistent. Kun je gewoon declareren en tot 2014 mag je je partner in ieder geval op de loonlijst laten staan. Extra inkomsten door deze truc speciaal? Zo’n 60.000 euro op jaarbasis. Daarnaast mag je nog gewoon een secretaresse inhuren en een paar onderzoekers. 

Vanzelfsprekend wordt er op allerlei mogelijke manieren geknoeid om nog meer geld in het laatje te krijgen. Inzake reiskosten, wordt er dikwijls een dealtje gesloten met een lokaal reisbureau.  Men bestelt bijvoorbeeld wekelijks een duur ticket terwijl men in werkelijkheid gebruik maakt van low cost airlines als Easy Jet en Ryan Air.  Jaarlijks worden er voor mensen die kunnen aantonen dat zij iets te maken hebben met het Europees parlement, nog voor 3750 euros opzij gelegd voor reisjes wereldwijd.

Iedere Europarlementariër heeft recht op twee volledig gemeubileerde kantoren en een kantoor in het land van herkomst. Dat mag gewoon de bezemkast thuis zijn, waarvoor men vervolgens 45.000 euro declareert. Gratis wonen dus. Dat is al een heel pak beter dan in de hal van een kerk te gaan slapen omdat men geen betaalbare woning vindt.
Europarlementariërs krijgen voorts 267 euro per dag als onkostenvergoeding. Bonnetjes hoeven niet te worden overlegd. Dus wekelijks even afstempelen in het Euro parlement en declareren. Uitgaande van de 40 weken per jaar dat er wordt vergaderd levert dit 75.000 euro op.

Bij elkaar opgeteld ontvangt een gemiddelde Europarlementariër jaarlijks 416.000 euro aan salaris, onkostenvergoedingen en pensioen. Een termijn, van vijf jaar, levert dus dik twee miljoen euro op. Of zoals de Times schrijft: met een beetje goeie financiële adviseur hou je jaarlijks dik 200.000 euro op, wat neerkomt op een miljoen per ambtstermijn. Zonder rente.

14:11 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Brussel, europese stad | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-13

'Nationaal Veiligheidsplan': Brief Minister Milquet

Milquet.politie.jpg

Brussel, 13 maart 2013


Geachte Mevrouw Milquet,

U schreef in verband met onze klacht aangaande de maandenlange doodsbedreigingen die volgden op een sms-je afkomstig van de genaamde Victor Vervloesem die voorzitter van de commissie Veiligheid en Politie van Herentals en bestuurslid van de Politieraad Neteland is, naar de Herentalse burgemeester Jan Peeters.

Zoals U  intussen wel begrepen zal hebben, werd Victor V.  die de terreurcampagne in gang zette, dank zij Peeters die Staatssecretaris en Minister van Veiligheid was onder het Vicepremierschap van Elio Di Rupo, echter op voornoemde posten benoemd.

Naar aanleiding van de tv-reportage over de hardhandige aanpak van een psychotische jongeman die in een Mortselse cel overleed, zei U ook‘De feiten zijn vreselijk’. ‘Het is totaal onaanvaardbaar dat de politieagenten niet geschorst werden. Maar dat is een beslissing van de lokale politiezone.

Ik vrees dus dat onze klacht inzake het maandenlange geweld waarvan een minderjarige, twee gezinnen met minderjarige kinderen en enkele buurtbewoners reeds het slachtoffer werden, zonder gevolg zal blijven en de doodsbedreigingen en het geweld (nachtelijke geweerschoten brandbommen,) van de bende gewoon zullen blijven doorgaan.

Vandaar dat ik me afvraag of het Nationaal Veiligheidsplan waarbij, volgens de woorden van Premier Di Rupo, de 'Veiligheid van alle burgers een absolute prioriteit is  van de regering', wel te realiseren valt. 

Met vriendelijke groet,

Jan Boeykens
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis

28-02-13

Luc Van den Bossche: uitvinder van de GAS-boetes

Image

Luc Van den Bossche, minister van Binnenlandse Zaken in 1999, wist de federale regering destijds van het nut te overtuigen om gemeentebesturen de mogelijkheid te geven zelf op te treden tegen kleine overlast. Hieruit ontstonden de fel omstreden GAS-boetes waardoor een kind van 14 jaar een boete tot 350 euro kan krijgen voor belletje trek, sneeuwballen gooien, rondhangen, verkeerd gebruik van publieke zitbanken, met een doos over de grond schuiven, iemand laten schrikken, enz.

In een kort interview getiteld ‘Luc Van den Bossche, vader van de GAS-boete, herkent zijn kind niet meer’ met De Wereld Morgen van 19 november 2012, zei Van den Bossche ondermeer: "Die knaap kan ook naar de rechtbank stappen. Als het is gegaan zoals hij het vertelt, zal geen enkele rechter hem een sanctie geven.” “Als je gelijk hebt, moet je daarvoor vechten. Ik vind het zeer merkwaardig dat als iemand beweert gelijk te hebben daar toch in berust. Als ik morgen een GAS-boete krijg en ze onterecht acht, zal ik ze aanvechten.” “De basisprincipes van een rechtssysteem moeten gehandhaafd blijven tot het einde. Dat principe opgeven is zeer slecht.” “Ik werd in 2002 inderdaad betrapt op het roken van een sigaar in een ziekenhuis maar ik vind dat voor dat soort banaliteiten geen GAS-boetes moeten worden uitgeschreven.”

Maar hoe kan een ex-minister van Binnenlandse Zaken van een knaap verwachten dat hij om een onterechte opgelegde GAS-boete naar de rechtbank stapt en daar tot het einde toe blijft procederen terwijl hij niet eens de middelen heeft om de GAS-boete te betalen ?

Van den Bossche zelf zal waarschijnlijk wel nooit een GAS-boete opgelegd krijgen.
Indien het toch zover zou komen, beschikt hij over de nodige financiële middelen om een orgel advocaten aan te werven alhoewel een enkel telefoontje wel zal volstaan om de zaak te regelen.

In een artikel getiteld 'Luc Van den Bossche en de gêne van SP.A' daterend van 15 juli 2011, schreef Rik Van Cauwelaert, strategisch directeur van Knack, het volgende over Van den Bossche, die als welgestelde burger de uitvinder was van de GAS-boetes:

'Onlangs lekte uit dat gewezen SP.A-minister Luc Van den Bossche jaarlijks een kleine 700.000 euro verdient als voorzitter van Brussels Airport Company (BAC), waar hij sinds 2005 de Belgische overheid vertegenwoordigt.

Van den Bossche werd destijds vanuit zijn ministerfunctie, en met de steun van premier Guy Verhofstadt, naar die voorzittersstoel gekatapulteerd. Toen al was Luc Van den Bossche de best betaalde voorzitter, rekende de zakenkrant De Tijd voor.

Toen hij onder mediavuur kwam, werd bekend dat Luc Van den Bossche klaar stond om BAC te verlaten en over te stappen naar Optima Financial Planners, waar hij overigens al drie jaar de raad van bestuur voorzit. Hij zou er nu voorzitter worden van het directiecomité.

Optima, nauw betrokken bij voetbalclub AA Gent, onderhoudt bevoorrechte relaties met de Gentse liberale en vooral socialistische politieke middens. 
Het bedrijf, opgetrokken rond de zakelijke belangen van de vastgoedpromotor Jeroen Piqueur, wil een banklicentie verkrijgen. Een middel daartoe is de overname van Ethias Bank.

Bij Ethias wordt er fors geijverd om de overname door Optima mogelijk te maken. Vooral voorzitter Eric De Lembre, nauw betrokken bij de Gentse vriendenkring van Luc Van den Bossche, maakt er geen geheim van de overname van Ethias Bank door Optima genegen te zijn.

De top van de Nationale Bank van België heeft echter ernstige vragen over die kandidatuur van Optima.
Kan een relatief kleine speler als Optima een overname van die orde aan? 
De NBB wil ook klaarheid in de huidige activiteiten en vooral de herkomst van de middelen van Optima. 

De oude nomenclatura van de partij maakte het de sp.a niet gemakkelijk.
Voorzitter van het Vlaams Parlement Norbert De Batselier, gebruik makend van de riante parlementaire uitstapvergoeding, verzekerde zich van het directeurschap bij de Nationale Bank van België. 
Steve Stevaert beitelde zich een plaatsje bij Ethias en naderhand ook in andere raden van bestuur.
En sp.a-parlementslid Bruno Tuybens scheen destijds forse bonussen bij KBC te innen.'

Den skieven zievereer

http://www.knack.be/opinie/columns/rik-van-cauwelaert/luc-van-den-bossche-en-de-gene-van-sp-a/opinie-1195064594988.htm

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/19/luc-van-den-bossche-vader-van-de-gas-boete-herkent-zijn-kind-niet-meer

http://www.dewereldmorgen.be/video/2013/02/27/actie-tegengas-in-gent

17:04 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, GAS boetes, Luc Van den Bossche | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-13

Terreur en doodsbedreigingen: Minister Milquet blijft in gebreke

Milquet.Di.Rupo.jpg

De Werkgroep Morkhoven wil een onderzoek naar de wekenlange terreur waarvan Marcel Vervloesem's dochter en oudste kleindochtertje van 15 jaar bijna 7 weken lang het slachtoffer werden. Zij wil ook dat er sancties worden genomen tegen de genaamde Victor V. die, als Voorzitter van de Commissie Veiligheid en Politie van Herentals en als bestuurslid van de Politieraad Neteland, de wekenlange doodsbedreigingen in gang zette en het 15-jarige meisje trachtte om te kopen. 
De Werkgroep wil ook dat de hoofdinspecteur van Herentals die goed bevriend lijkt met Victor V., wordt aangepakt omdat hij de aanslag op Vervloesem's dochter niet wilde noteren. De aanslag die op de talrijke doodsbedreigingen volgde, werd uitgevoerd door een auto die zich in volle snelheid vanuit de tegenovergestelde richting, plotseling op hetzelfde baanvak begaf en zijn koplampen aanstak, wat tot een dodelijk ongeluk had kunnen leiden.
 
Begin vorig jaar ontving Vervloesem's kleindochtertje ook reeds doodsbedreigingen die afkomstig bleken te zijn van één van de criminelen die bij de recente doodsbedreigingen (en mogelijks bij de aanslag) is betrokken. 
 
Bij de vrijlating van Marcel Vervloesem in 2010, ontvingen de bestuursleden van de vzw Werkgroep Morkhoven ook wekenlang doodsbedreigingen, waarvoor een klacht werd neergelegd bij de politie van Sint-Gillis.
 
Een tiental jaren geleden voerde de RTBF-journaliste Gina Bernard-Pardaens samen met Marcel Vervloesem een onderzoek naar de verdwenen Duitse jongen Manuel Schadwald. Zij had maandenlang problemen met haar Belgacom-telefoonlijn en ontving voortdurend doodsbedreigingen.  Bij wijze van waarschuwing werd haar zoontje door een snelrijdende auto van de baan gereden.
 
Zoals ook nu weer het geval is, wenste de Justitie geen onderzoek te voeren naar de talrijke doodsbedreigingen en procureur-generaal Van Dooren liet Gina Bernard, op een naar eigen zeggen, 'zeer intimiderende wijze' gedurende drie uren ondervragen over de zaak Schadwald.
 
Kort daarop maakte Gina Bernard die haar einde voelde naderen, een schriftelijke afscheidsverklaring op.
 
Enkele weken later werd zij gedood bij een zogenoemd nachtelijk auto-accident.
 
De voormalige justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) kreeg herhaaldelijk het verzoek om voor een grondig onderzoek te pleiten in deze zaak, wat echter niet gebeurde.
 
De Werkgroep Morkhoven wil dat er een einde wordt gesteld aan de terreur en de doodsbedreigingen en vindt dat de genoemde figuren niet thuishoren in een politiekorps, en nog minder in de bestuursraden van de Politie.  
 
Minister Milquet (cdH) die reeds herhaalde malen maar tevergeefs werd aangeschreven in deze zaak, werd dus opnieuw gecontacteerd.  
Milquet is namelijk mede verantwoordelijk voor de uitvoering van het Nationale Veiligheidsplan van de regering Di Rupo die zei dat de 'Veiligheid van de burger een absolute prioriteit is voor deze regering'.  Zij is tevens bevoegd voor de goede werking van de politiediensten...

15-02-13

De 'Veiligheid van de Burger': woorden zonder inhoud

Image

In België was er gedurende de afgelopen dagen een felle discussie rond de Belgische staatsveiligheid (BSV) die, in tegenstelling tot wat justitieminister Turtelboom (Open VLD) beweerde, over elke politicus een geheim dossier heeft samengesteld.

De BSV heeft namelijk de slechte gewoonte om de bijééngegraaide informatie over bepaalde politici te laten uitlekken of te grabbel te gooien in rechtszaken.

Stefaan De Clerck (CD&V, vlaamse christen-democraten), die tweemaal minister van justitie is geweest en één van de grootste politieke verantwoordelijken is voor het dichtdekken van de kinderpornozaak Zandvoort waarbij 'kleine' criminelen ingezet en beschermd worden, is een voorstander van de Belgische Staatsveiligheid die hij “nuttig en nodig” acht.
Hij steunt daarbij zijn franstalige partij-vriendin Joëlle Milquet, de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken die voor een 'versterking van de BSV ten dienste van de Veiligheid van de Staat en de burger' pleit.
Milquet wenst echter, vanwege haar belangenverstrengeling met de BSV, niet te antwoorden op de klachten van de Werkgroep Morkhoven aangaande de nu twee maanden durende doodsbedreigingen jegens Marcel Vervloesem's dochter en oudste kleindochtertje. 
De Minister die zogezegd om de Veiligheid van de Staat en de burger is bekommerd, wilde ook niet reageren op onze klacht inzake de aanslag op Marcel Vervloesem's dochter waarvan de hoofdinspecteur van de Herentalse politie geen proces-verbaal wilde opmaken zodat deze zaak dus in feit werd dichtgedekt.
Zoals men weet, liet men tijdens de wekenlange doodsbedreigingen zonder dat de Justitie optrad, ook alle blogs van de Werkgroep Morkhoven afsluiten omdat men wilde verhinderen dat er verslag van het gebeuren zou worden uitgebracht.

Het is duidelijk dat Minister Milquet geen onderzoek wenst te laten voeren naar de betrokkenheid van de genaamde Victor V. en de werking van de politiediensten in deze zaak. 
Victor V. is diegene die in 1998 de opdracht kreeg om de kinderpornozaak Zandvoort dicht te dekken. Dat deed hij door Marcel Vervloesem, via bepaalde kranten en de commerciële zender VTM, vals te (laten) beschuldigingen.
Alhoewel hij quasi analfabeet is, werd hij na zijn aanstelling tot gemeenteraadslid in 2006, dank zij de Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a-kamerlid, oud-Staatssecretaris en voormalige Minister van Veiligheid)tot voorzitter van de Herentalse commissie van Veiligheid en Politie benoemd. Hij zetelt thans ook in de Politieraad Neteland.
Beide instanties staan onder het gezag van Peeters.

Victor V. is goed bevriend met Ronnie G., de hoofdcommissaris van de Politie te Herentals die geen proces-verbaal van de aanslag op Marcel Vervloesem's dochter wenste op te stellen. 
De aanslag roept herinneringen op over de RTBF-journaliste Gina Bernard-Pardaens die, na maandenlange doodsbedreigingen omwille van haar onderzoek naar de verdwenen Duitse jongen Manuel Schadwald, bij een zogezegd auto-ongeval, uit de weg werd geruimd. 
De aanslag op Marcel Vervloesem's dochter gebeurde immers met een auto die in volle snelheid vanuit de tegenovergestelde richting kwam aangereden en die zich plots op hetzelfde baanvak begaf waarbij hij zijn verblindende koplampen aanstak. Een frontale botsing kon slechts vermeden worden doordat de auto zich op het allerlaatste moment weer terug op zijn baanvak begaf en Marcel Vervloesem's dochter haar koelbloedigheid bewaarde. Zoniet was er een fataal ongeluk geweest dat vier minderjarige kinderen die niets met de voortdurende strijd van de vzw Werkgroep Morkhoven te maken hebben, misschien verweest had achtergelaten. 
Na de aanslag ontving Marcel Vervloesem's oudste kleindochtertje opnieuw een sms-berichtje van Victor V's minderjarige kompaan Dimitri waarin haar werd gevraagd om 'eens naar het gezicht van haar mama te kijken'.

Dat het zeker niet om een toeval gaat, blijkt uit het feit dat de genaamde Dimitri begin vorig jaar, zoals Victor V. dat in 1998 heeft gedaan, naar de krant Het Nieuwsblad stapte om Marcel Vervloesem (en zijn bevriende buurman) van 'sexueel misbruik' te beschuldigen.
Hij stuurde toen ook al een sms-je met doodsbedreigingen naar het meisje waarvoor eveneens een klacht werd ingediend bij de politie van Herentals. Ook justitieminister Turtelboom werd terzake geinformeerd. 
Dimitri werd echter niet opgepakt voor verhoor.
Uit het feit dat de doodsbedreigingen zich nu wekenlang konden herhalen zonder dat de Justitie optrad, kan men opmaken dat de minderjarige vanwege zijn klacht tegen Marcel Vervloesem, van overheidswege beschermd wordt.

Op 31.10.2011 publiceerde de Gazet van Antwerpen een artikeltje waarin stond dat een meisje van 14 was overleden nadat ze in de vijver van het kasteel van Turnhout was beland. Het meisje had aanstekergas gesnoven. 
De genaamde Dimitri was toevallig bevriend met dit meisje.
De vijver rond het Turnhoutse justitiegebouw ('het kasteeltje') is reeds lang een ontmoetingsplaats voor drugshandelaars en gebruikers, wat voor heel wat overlast bij de buurtbewoners zorgt.

In tegenstelling tot wat Minister Milquet beweert, heeft de BSV amper iets met de 'veiligheid voor de burger' te maken en de 'Veiligheid van de burger' lijkt voor Minister Milquet enkel maar een politieke slogan te zijn.

De Minister maakt ook het regeringsbeleid ongeloofwaardig. De Belgische Premier Di Rupo (Parti socialiste) deelde in zijn persmededeling van 9.6.2012 immers mede dat 'de veiligheid van alle burgers een absolute prioriteit is voor de regering'.

De Werkgroep Morkhoven kan zich het best weervinden in de woorden van sp.a-justitiespecialist Renaat Landuyt in “De ochtend” op Radio 1 en in De Morgen: “Schaf die Staatsveiligheid gewoon af. Dit heeft niets meer te maken met serieus onderzoek. In een democratie moet alles transparant zijn en ben je niet gebaat met een mysterieuze dienst. Bovendien zijn hun rapporten een samenraapsel van krantenknipsels en roddels. Waar zijn we mee bezig ? We moeten niet de staat beschermen, wel de burgers.”
Het is alleen jammer dat Landuyt de doofpotpolitiek van zijn partij in de kinderpornozaak Zandvoort aanvaardt en toelaat dat criminele figuren zoals Victor V., die deel uitmaken van zijn partij, als een soort politiek uithangbord voor een 'progressief en vernieuwend socialisme' worden gebruikt.

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

Kopie: Minister Milquet, Minister Turtelboom, Premier Di Rupo, parlementsleden, pers, verenigingen,

----

“Tienermeisje verdrinkt onder invloed in Turnhoutse vijver”:
http://www.gva.be/regio-kempen/turnhout/tienermeisje-verdrinkt-in-turnhoutse-kasteelvijver-2.aspx

"Veiligheid absolute prioriteit voor regering":
http://m.deredactie.be/cm/vrtnieuws.mobile/mpolitiek/1.1326033

“Staatsveiligheid versterken, niet afschaffen”:
http://m.deredactie.be/cm/vrtnieuws.mobile/mpolitiek/1.1548203

“Kinderpornozaak Zandvoort: Minister De Clerck en de media”:
http://persvrijheid.skynetblogs.be/archive/2009/12/12/kinderpornozaak-zandvoort-minister-de-clerck-en-de-media.html

“Algemene beleidsnota Binnenlandse Zaken/Politie: De veiligheid van de burgers versterken”:
http://www.milquet.belgium.be/nl/algemene-beleidsnota-binnenlandse-zakenpolitie-de-veiligheid-van-de-burgers-versterken

--------------------------------------------------------------------------------

Van: Jan Boeykens werkgroepmorkhoven@gmail.com

Aan: Redactie Argusoog , redactie.nu.nl, redactie.volkskrant.nl, katholieknieuwsblad, redactie.parool, Nieuwsredactie stadsomroep.com, redactie.telegraaf.nl, redactie.nd.nl, redactie.demorgen.be, minister.milquet.lecdh.be, justitiehuis.brussel, Commissie Justitie tweedekamer.nl, justitiehuis.mechelen, justitiehuis.leuven, justitiehuis.ieper, julie.tieleman.progresslaw, Min.annemie.turtelboom.just.fgov.be
Datum: 15 februari 2013 15:50
Onderwerp: Milquet's 'Veiligheid van de burger' is een politieke slogan

26-11-12

Winterplan daklozen 2012 startte op 15 november

Noordstation.daklozen.vluchtelingen.jpgWinterplan start op 15 november

Brussel, 2 november 2012, FM Brussel

Op 15 november gaat het Winterplan voor de opvang van daklozen in Brussel van start. Er zullen 900 bedden ter beschikking worden gesteld.

In Wallonië is het plan al in werking getreden. Daar is in het station van Luik is donderdagmorgen een dakloze dood teruggevonden.

Volgens Bart De Win van daklozenorganisatie Chez Nous, had het winterplan ook in de hoofdstad vroeger in werking mogen treden. “Met de klimaatverandering van de laatste jaren kan je ook vroeger op het jaar al koude temperaturen hebben. Dan is het handig dat je daar al op kan inspelen.”

Het winterplan van Samu Social loopt nog tot 31 maart.

http://www.brusselnieuws.be/artikel/winterplan-start-op-15-november

=====

Belgische OCMW's steunen meer dan 10.000 (ex-)daklozen

26.10.12 - Bron: belga.be

 

Meer dan 10.000 (ex-)daklozen worden geholpen via de OCMW's. De steun varieert van een leefloon, installatiepremies of een tussenkomst in de installatiekosten tot huurwaarborgen, noodwoningen en het toekennen van een referentieadres. Dat blijkt uit de tweede statistische focus van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie.

Uit de data blijkt dat 4.785 daklozen een OCMW als referentieadres hadden in 2011. Niet minder dan 5.423 mensen ontvingen in 2011 een leefloon als ex-dakloze en 9.431 personen kregen een installatiepremie.

"Op basis van onze cijfers kunnen we stellen dat de OCMW's jaarlijks minstens 10.000 personen helpen uit de toestand van dakloosheid. Daarnaast is duidelijk dat een groeiend aantal daklozen uit hun precaire situatie worden gehaald en een woning vinden. Dat is een positief signaal voor de strijd tegen dakloosheid", onderstreept Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie.

Een ander instrument om dak- en thuisloosheid in België te bestrijden is het verstrekken van huurwaarborgen. Via deze maatregel ontvangen de OCMW's voor ieder dossier een forfaitair bedrag van de federale regering. Voor 2011 werd daartoe 662.100 euro uitgetrokken, goed voor 26.484 dossiers.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1524179/2012/10/26/Belgische-OCMW-s-steunen-meer-dan-10-000-ex--daklozen.dhtml

19:05 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, winterplan daklozen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winterplan 2012-2013: geen toegang tot gezondheidszorg

dakloos1.jpgWinterplan - Meer dan helft patiënten Dokters van de Wereld heeft geen toegang tot gezondheidszorg

15.11.2012

Meer dan de helft van de patiënten die vorig jaar in het kader van het winterplan verzorgd werden door de artsen en verpleegkundigen van Dokters van de Wereld, heeft geen enkele vorm van medische ziekteverzekering. Zij hebben dus geen toegang tot de reguliere gezondheidszorg. De medische ontwikkelingsorganisatie spreekt van een "hiaat" in het systeem.

De artsen en verpleegkundigen van Dokters van de Wereld hebben in 2011-2012 voor het winterplan in totaal 3.932 consultaties verricht bij de dak- en thuislozen in Brussel (3.288) en Antwerpen (644). Gemiddeld werden de 1.321 patiënten drie keer verzorgd. Uit een enquête bij de patiënten blijkt nu dat 55 procent van de mensen die toen verzorgd werden, geen toegang heeft tot de reguliere gezondheidszorg. Zowat 34 procent werd in de loop van het jaar ook de toegang tot medische zorgen ontzegd.Het gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg valt vooral te verklaren door administratieve problemen. "Dit wijst toch op een hiaat in het systeem van de Belgische gezondheidszorg", zegt Stéphane Heymans van Dokters van de Wereld. "Er is een infrastructuur nodig om hen met de administratie te helpen, zodat ook zij beroep kunnen doen op de reguliere gezondheidszorg". Voorts blijkt uit de cijfers van Dokters van de Wereld dat afgelopen winter vijftig vrouwen behandeld werden, terwijl dat de voorgaande jaren niet het geval was. De organisatie spreekt dan ook van een "vervrouwelijking van de armoede". Opvallend is ook dat het aantal patiënten van boven de vijftig jaar ondervertegenwoordigd is. "Dit kan enerzijds verklaard worden door betere opvang- en huisvestingsmogelijkheden voor oudere dak- en thuisloze personen. Doch een verhoogde mortaliteit en kortere levensverwachting onder deze groep valt zeker niet uit te sluiten", staat in het rapport.

http://nieuws.be.msn.com/binnenland/winterplan-meer-dan-helft-pati%C3%ABnten-dokters-van-de-wereld-heeft-geen-toegang-tot-gezondheidszorg

18:39 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, winterplan daklozen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winterplan Brussel 2012-2013

sans.abris.jpg

Maggie De Block ontrolt nu al federaal winterplan voor daklozenopvang in Brussel

2 oktober 2012

(Belga) De winteropvang van daklozen in het Brussels gewest is nu al georganiseerd. In het RVA-gebouw op de Charleroise Steenweg zal net zoals vorige winter een supplementaire capaciteit van 300 slaapplaatsen klaar staan. De extra opvangplaatsen worden opengesteld zodra het bestaande netwerk van 400 plaatsen van het Brussels noodopvangcentrum Samusocial volzet is. Dat meldde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld), vandaag tijdens een persconferentie.

Dankzij inspanningen van minister van Werk, Monica De Coninck, en staatssecretaris De Block zal in het RVA-gebouw op de Charleroise Steenweg een supplementarie daklozenopvang georganiseerd worden. De maatregelen moeten toestanden zoals vorige winter vermijden toen mensen op straat kwamen te staan bij vriestemperaturen. "De extra opvangplaatsen worden stap voor stap opengesteld zodra het bestaande netwerk van Samusocial volzet is. De sluiting is ten laatste voorzien op 31 maart 2013. Ik ben alle mensen die zich hiervoor ingezet hebben bijzonder dankbaar", aldus De Block. Dankzij de wintermaatregelen zal Samusocial in het RVA-gebouw bovenop de opvang, een psychosociale permanentie, medische en paramedische permanenties, warme maaltijden en ontbijt en sanitair kunnen aanbieden. Wanneer het aantal dakloze vrouwen zoals vorig jaar groot is, kan een volledige verdieping worden vrijgemaakt voor hen. Ook de nachtelijke opvang van alleenstaande mannen wordt mogelijk. Daarnaast beschikt Samusocial nog over 400 plaatsen verdeeld over een gebouw in de Koningstraat, eigen gebouwen van de vzw en plaatsen die ter beschikking zijn gesteld door het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe. (ANA)

http://www.knack.be/belga-algemeen/maggie-de-block-ontrolt-nu-al-federaal-winterplan-voor-daklozenopvang-in-brussel/article-4000187027278.htm

18:25 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Winterplan Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winterplan Brussel 2010-2011

daklozen.jpg

Brussel start met winterplan voor daklozen en asielzoekers

24.11.2010

De federale Regie der Gebouwen stelt in Etterbeek en Elsene twee gebouwen ter beschikking voor de opvang van daklozen en asielzoekers. Vandaag wordt ook het winterplan voor daklozen geactiveerd en komt er een humanitair plan voor asielzoekers. Dat meldt Yvan Mayeur, voorzitter van de Brusselse Samusocial.

In een leegstaand gebouw in de Veldstraat in Etterbeek worden vanaf vanavond alleenstaande dakloze mannen opgevangen. Er is een beschikbare capaciteit van 200 tot 300 plaatsen voor nachtopvang. Wie gereserveerd heeft via het groene nummer 0800/99.340, kan er vanaf 20.30 uur terecht.

Naast onderdak krijgen ze warme maaltijden en sanitair. Er is ook een psychosociale en medische permanentie. Samusocial kreeg een mandaat van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels gewest voor het winterplan voor daklozen. Bovendien is er het humanitair plan voor asielzoekers dat werd uitgewerkt in samenwerking met staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Courard.

In de loop van volgende week worden in een gebouw in de Fritz Toussaintstraat asielzoekers opgevangen. Het gaat vooral om gezinnen met kinderen. Samusocial zorgt enkel voor de humanitaire opvang tot mei 2011.

"We hebben 400 plaatsen in Elsene voor mensen die door Fedasil naar daar gestuurd worden. Ik heb vernomen dat Albanezen vanaf 15 december geen visa meer nodig hebben. Dat kan voor grote problemen zorgen in de opvang", reageert Yvan Mayeur. (belga/adv)

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1186933/2010/11/24/Brussel-start-met-winterplan-voor-daklozen-en-asielzoekers.dhtml

18:17 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Winterplan Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winterplan Brussel 2009-2010

daklozen.jpg

Asielzoekers niet welkom bij OCMW

Winterplan vangt geen mensen zonder papieren op

18 november 2009 - Auteur: Matthias Vanheerentals

BRUSSEL - Volgende week treedt het winterplan voor daklozen in werking. Opvallend is dat er dit jaar geen asielzoekers worden opgevangen. 

In tegenstelling tot vorig jaar, zijn asielzoekers dit jaar niet welkom. 'Dit jaar zijn geen mensen zonder papieren welkom', zegt Ivan Majeur, Brussels OCMW-voorzitter. 'Het OCMW van Brussel heeft gewoon de middelen niet om voor iedereen opvang te voorzien. We bieden enkel plaats aan daklozen. Er zijn 300 plaatsen voor daklozen, niet voor asielzoekers. Minister van Defensie De Crem moet de legerkazernes in Brussel openen om de asielzoekers op te vangen', zegt Majeur. 'Het OCMW heeft noch de financiële middelen noch de wil om nog verder asielzoekers op te vangen, zoals we dat vorig jaar deden. De bevoegde overheden moeten nu maar eens hun verantwoordelijkheden nemen.'

De capaciteit van het winterplan is nagenoeg dezelfde als vorig jaar. In totaal zijn er ruim 300 bedden. Er komen 150 extra nachtopvangplaatsen, bovenop de 150 bestaande. Er wordt ruim 450.000 euro geïnvesteerd in het winterplan. De organisatie Samusocial staat dit jaar in voor de organisatie, maar daklozen kunnen ook terecht op een gratis nummer. Er wordt nachtopvang georganiseerd vanaf 20 tot 8 uur 's ochtends. De daklozen krijgen dit jaar ook eten. Het winterplan blijft normaal van kracht tot de maand maart.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=J72I60KR

18:05 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Winterplan Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winterplan Brussel 2012-2013

Homeless.jpgWINTERPLAN IS DRUPPEL OP HETE PLAAT

Samu Social verdeeld over nieuwe maatregelen voor daklozen

BRUSSEL

Het nieuw winterplan wordt positief onthaald bij Samu Social, de Brusselse daklozenorganisatie, maar op lange termijn lost dit niets op. Samu Social is tevreden met de 300 extra plaatsen die de federale overheid heeft vrijqemaakt, al ontbreekt er volgens hen vooral een visie op lange termijn. “Het probleem van de daklozen in Brussel wordt namelijk niet opgelost door hen enkel een tijdelijk dak boven het hoofd aan te bieden”, klinkt het.

De strenge winter van vorig jaar zorgde in Brussel voor doemscenario’s toen bleek dat honderden daklozen in de vrieskou sliepen. Heel wat daklozen moesten overgebracht worden naar Molenbeek of zelfs naar de kazerne in Bevekom. Het nieuwe winterplan, dat 300 extra plaatsen voorziet in het oude RVA-gebouw van Sint-Gillis, moet hier paal en perk aan stellen.

Samu Social is dan ook tevreden over de extra opvangmogelijkheden, maar volgens de organisatie zijn de problemen daarmee niet van de baan. “Exacte cijfers hebben we niet, maar wij schatten dat er minstens 2.500 mensen op straat leven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, zegt Pascale Peraita van Samu Social. “Daarom is het zeker al goed nieuws dat we in noodsituaties kunnen beschikken over het oude RVA-gebouw. Maar de daklozen hebben naast opvang vaak ook specifieke begeleiding van bijvoorbeeld dokters of psychologen nodig.”

Samu Social heeft zo’n honderd mensen in dienst die instaan voor de begeleiding en het onthaal van de Brusselse daklozen. “Maar dit is in noodsituaties niet voldoende”, aldus Peraita. “We zijn nu volop bezig met de rekrutering van dokters, verplegend personeel, psychologen en sociale werkers. »

Vrouwen en zieken

De laatste jaren heeft Brussel bovendien te kampen met twee nieuwe fenomenen. « Het aantal alleenstaande dakloze vrouwen is drastisch verhoogd naar een duizendtal. Daarom willen we in het RVA-gebouw een verdieping enkel en alleen voor vrouwen reserveren, want zij hebben vaak specifieke begeleiding nodig”, klinkt het. “Ook het aantal thuislozen met medische problemen neemt sterk toe. Ze minimaliseren hun gezondheidsproblemen vaak en lijken geen belang meer aan hun lichaam te hechten, ook al komen ze pas uit bet ziekenhuis. Aandoeningen waar we regelmatig mee te maken krijgen zijn tandproblemen, schurft en ademhalingsziekten, maar ook infectieziekten zoals HIV, tuberculose en hepatitis. Als deze mensen niet de juiste begeleiding krijgen, wordt het gevaarlijk.”

Volgens de daklozenorganisatie zijn de extra plaatsen zeker een goed begin, maar moet er een visie op lange termijn uitgewerkt worden. Bij het kabinet De Block zijn ze momenteel volop bezig met een federaal armoedeplan. “Het plan ‘Strijd tegen dakloosheiden slechte huisvesting’ moet er onder meer voor zorgen dat we op termijn aan daklozen een vaste verblijfplaats kunnen aanbieden”, klinkt het. “Onze uiteindelijk bedoeling is om mensen uit de handen van Samu Social te halen en weer naar huis te brengen. Er zijn plannen om dergelijke projecten voor te stellen in Brussel en vier andere grote steden, maar er staat nog niets concrete op papier.”


Kenny HENNENS

Het Laatste Nieuws

Jeudi 4 octobre 2012

P.21

http://www.yvanmayeur.be/index.asp?id=836

17:54 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Winterplan Brussel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-12

Premier Di Rupo's misstap

FotoDiRupo.jpg

Electrabel maakt dankzij de afgeschreven kerncentrales, woekerwinsten en wordt, als hofleverancier van de federale overheid, door de Belgische fiscus beschuldigd van honderden miljoenen belastingen te hebben ontdoken.

Heel wat burgers ondervinden ook ernstige problemen met Electrabel.  Zij ontvangen electriciteitsrekeningen die niet overéénkomen met de werkelijke kosten voor hun verbruik en worden vervolgens gedwongen om deze rekeningen te betalen.

Premier Elio Di Rupo (PS, Parti Socialiste) verklaarde in een interview met Metro weliswaar dat hij 'een einde wil maken aan het gevoel van straffeloosheid en dat een misstap niet zonder gevolgen mag blijven'. Maar die uitspraak geldt, zoals dat ook het geval is voor de theatrale uitspraken van justitieminister Turtelboom (Open VLD), enkel voor de kleine criminaliteit...

19:56 Gepost door skieven zievereer in Actualiteit, Di Rupo, politieke misstap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |